Boeddhistische kunst: Made in China

airco caravan

Airco Caravan

In veel religies wordt kunst gebruikt om een moraal aan te leren, een verhaal te vertellen of om heiligen te eren. Ook in het boeddhisme gebruiken ze onder andere thangka’s en beelden om ons te herinneren aan de leer van de boeddha. Maar wat voor rol speelt kunst nog meer in het boeddhisme?

Airco Caravan

Een bekend boeddhistisch kunstwerk komt van één van de vier kunstenaars uit de documentaire waar ik een paar weken geleden over schreef, Airco Caravan. Het is een kunstwerk dat kan laten hoe moderne kunst de rol van traditionele boeddhistische kunst vervult om de boodschap van het boeddhisme te verspreiden, op plekken waar geen ruimte is voor traditionele uitingen.

Voor de Tibetanen in China is het verboden om de Dalai Lama te schilderen of om alleen al een foto van hem te bezitten. Om deze reden had Airco Caravan opdracht gegeven aan 16 chinese kunstenaars om -zonder dat ze wisten dat het het gezicht van de Dalai Lama was- een deel van het gezicht van hem te schilderen, nadat ze een foto van enkel dit deel van het gezicht had gestuurd. Uiteindelijk heeft ze deze 16 delen aan elkaar geplakt, met de boodschap van de Dalai Lama op de achterkant geschreven; ‘The more you are motivated by love, the more fearless and free your action will be.’

Dit vind ik een mooi voorbeeld hoe twee werelden in de kunst samen kunnen komen. De westerse, moderne wereld met innovatieve kunst, en de tradities van het Tibetaans boeddhisme en de thangka’s. Daarnaast is het voor de Tibetanen in China ook een uitkomst hoe ze toch uiting hebben kunnen geven aan hun waarden.

©Airco Caravan, Made in China

©Airco Caravan, Made in China

Auteur: Lotte

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s