Boeddhistische kunst: creëren vanuit het NU

15876847970_5ed0d412ef_n

Línies

In veel religies wordt kunst gebruikt om een moraal aan te leren, een verhaal te vertellen of om heiligen te eren. Ook in het boeddhisme gebruiken ze onder andere thangka’s en beelden om ons te herinneren aan de leer van de boeddha. Maar wat voor rol speelt kunst nog meer in het boeddhisme?

Als ik nadenk over kunst en het boeddhisme komen er moeiteloos allerlei vragen bovendrijven: Is mediteren vergelijkbaar met het maken van een kunstwerk? Of als we het andersom willen bekijken; hoe kan mediteren ons helpen in het maken van kunst, en heeft dit invloed op het proces of eindresultaat? Zou er een verbindende schakel liggen gezien het feit dat het beide helpt bij reflecteren en ons dichter bij onszelf brengt?

Boeddha in de linie

Om verder te onderzoeken hoe kunst en boeddhisme samengaat, heb ik een documentaire gekeken over een project bij de Lek in de Betuwe.
Vier kunstenaars volgden elkaar op in een project waarbij ze ieder twee weken afgezonderd van iedere vorm van communicatie met de buitenwereld kunst gingen maken in oude bunkers.

leenkaldenberg

©Leen Kaldenberg

Wat me het meeste opviel was hoe kunstenaar Leen Kaldenberg over zijn proces van schilderen vertelde. Hij is een landschapsschilder, en de aandacht die hij heeft wanneer hij het landschap bestudeert is voor mij de kern van mindfulness. Hij vertelt dat meditatie hem helpt om niet meegesleurd te worden door de beelden in zijn hoofd. Mede dankzij het mediteren ontstaanden de beelden pas tíjdens het schilderen.
Mark Schalken, ontwerper en ook één van de kunstenaars, vertelt dat hij boeddhisme gebruikt in zijn kunst, maar niet op een rechtstreekse manier. Hij schildert geen figuren uit het boeddhisme, maar verwerkt bijvoorbeeld een berg in zijn kunst, die in het boeddhisme symbool staat voor het boeddhistische pad. De verhouding tussen aan de ene kant kwetsbaarheid en vergankelijkheid, en aan de andere kant de grootsheid van het bestaan is wat hij uit wil drukken. Daarnaast zegt hij dat voor het creëren van kunst een bepaalde leegte nodig is.

Uit deze leegte kan echt wat ontstaan. Op die manier kan meditatie of een stilte-retraite een steentje bijdragen aan het kunstzinnige proces. Wat ik zelf erg mooi vind wat uit deze documentaire goed naar voren komt, is hoe sterk kunstenaars contact maken met hun omgeving en hoe hun gevoel van éénheid hierdoor groeit.

still uit docu

Auteur: Lotte

Afbeelding: link

Advertisements

One thought on “Boeddhistische kunst: creëren vanuit het NU

  1. Pingback: Boeddhistische kunst: Made in China | Bodhi Cheetah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s