Bright Now Festival

SMR-at-Bright-Now-by-BHH-StudiosVanaf het moment dat het nieuwste boek van Sakyong Mipham Rinpoche “The Shambhala Principle” werd uitgegeven was het duidelijk; het is echt de bedoeling dat de visie van een verlichte samenleving wortels gaat schieten. Ik las het boek en er kwam maar een vraag in me op: is een verlichte samenleving ECHT mogelijk? Het Bright Now Festival die in het laatste weekend van september plaats vond in Amsterdam ging verder in op die vraag.


Op vrijdagavond werd het festival afgetrapt door de Sakyong. Zo’n 450 bezoekers hadden zich verzameld in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Het gebouw, met haar grote marmeren pilaren en muurschilderingen die doen denken aan onze voormalige koloniën, was absoluut adembenemend. Het KIT leek de perfecte plek te zijn om dit festival te organiseren. In de grote zaal gaf de Sakyong zijn eerste lezing terwijl de mensen in de zaal, en andere van over de hele wereld via lifestream luisteren. Ook tijdens deze lezing herhaalde hij zij standpunt: Niet alleen wij, maar de hele samenleving is fundamenteel goed. Voor iedereen die een beetje bekend is met Shambhala is dit niets nieuws.

Leer, experimenteer, ervaar

De twee opvolgende dagen kwamen honderden deelnemers om te luisteren naar een van de twintig lezingen en/of mee te doen aan een aantal van de 47 workshops die werden aangeboden. Voor ieder was wat wild. Van Mindfulness tot educatie, van psychologie, gezondheid en economie, van alles leek er wat te zijn. Voor de deelnemers was er de ruimte om nieuwe dingen te leren, te experimenteren en ervaringen te delen. Tijdens de lunch kwamen de wat ‘sexyer’ dingen aan bot zoals kyudo (meditatief boogschieten), dharma arts zoals kado(bloemschikken), miksang(fotografie) en poëzie. Voor degenen die liever even willen uitrusten was er een lounge ruimte, een part dichtbij om even lekker wat zonnestralen op te vangen en live muziek.

BNF1
Toen op zondagmiddag het festival ten einde liep kon ik zien hoe opgewonden iedereen was over dit festival. Er was iets gebeurd, mensen waren geraakt. Vele mensen, die nog nooit van Shambhala hadden gehoord, die niets wisten van termen zoals ‘fundamentele goedheid’ hadden op hun eigen manier dat geuit. Er waren mensen in de financiële sector, in het zakenleven die dezelfde ideeën en inzichten hadden. Tijdens het festival kregen zij een podium, deelden zij hun verhalen en inspireerden ze anderen.

Een gedeelde wens

Nadat de Sakyong was vertrokken en deelnemers, vrijwilligers en workshopleider hun weg naar buiten maakten ging ik op de trap buiten zitten. Het was een mooie zonnige dag en ik had zoveel drukte, zoveel energie om me heen gehad dat ik niets liever wilde dan een momentje rust en de zon op mijn wangen. Ik zuchtte van opluchting en raakte aan de praat. Een vrouw kwam naast me zitten en ik vroeg wat ze van het festival gevonden had. Ze zei dat ze het geweldig vond, niet omdat ze de workshops zo mooi of inspirerend vond, niet omdat de Sakyong nou zoveel had gezegd dat echt nieuw of schokkend was, mar omdat ze zich gerealiseerd had dat er zoveel mensen zijn die de zelfde wens hebben. Blijkbaar is er een draagvlak voor bewustwordingen, een wens voor meer inzicht, aandacht en vriendelijkheid. Met dit nieuwe inzicht had ze zich gerealiseerd dat het creëren van een verlichte samenleving misschien wel echt mogelijk is.

Vrijdagavond lezing van de Sakyong: http://new.livestream.com/newShambhalaOnline/events/3377603/videos/63196299
Meer informatie over het festival: http://brightnowfestival.nl/

Foto's: Sabine Lokhorst, BHH Studios

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s