Op pad: Dalai Lama in Ahoy Rotterdam

Schermafbeelding 2014-05-28 om 20.27.25In de miezerregen staan we te wachten in de rij voor de Ahoy. Na een mislukte poging om kaartjes te bemachtigen in 2008 is het eindelijk zo ver: Ik ga de Dalai Lama bezoeken. Meer mensen waren op hetzelfde idee gekomen en de concerthal was tot de nok toe gevuld met aanhangers en geïnteresseerden.

 

Bij binnenkomst kregen we een stapel boeken en een khata in onze handen gedrukt. Mensen in rode shirts moesten er voor zorgen dat iedereen voorzien was van een goodiebag en weer andere rode helpers deden een poging iedereen naar zijn zitplaats te sturen. Meer dan 10.000 bezochten de lezingen van Nobelprijswinnaar en dat was te merken in de gangpaden, en helaas ook in de rij voor de WC.

De eerste lezing van de dag was een boeddhistisch onderricht. Zijne Heiligheid begon met een algemeen verhaal over het boeddhisme en zou vervolgens overgaan op het werkelijke onderricht. Hij praatte lang en veel en de mooie blonde dame die haar best deed om zijn Engels en Tibetaanse lezing on the spot te vertalen naar het Nederlands deed haar best om dit zo snel mogelijk te doen. Toch kwamen ze in tijdsnood. De Dalai Lama leek ongeduldig te worden en onderbrak haar meerdere malen om te vragen of ze al klaar was en uiteindelijk raaste hij in sneltrein vaart door het werkelijke onderricht heen en werd de lunchpauze een half uur ingekort omdat de lezing zo veel was uitgelopen.

Grapjurk

Het middagprogramma bestond uit een openbare lezingen en een introductie van niemand minder dan Erica Terpstra. De Dalai Lama kreeg het voor elkaar haar tot twee keer toe diep te beledigen en een vlaag van ongeloof zoemde door Ahoy terwijl het gelach van de Dalai Lama door de speakers hoorbaar was. De vertaalster vertelde alles woord voor woord, met belediging en al. Afsluitend met een ‘sorry’ waarna hard geapplaudisseerd werd.

Afstand

Tijdens zijn lezing besprak hij religie, de maatschappij en de wetenschap. Allemaal thema’s waar iedereen dagelijks mee te maken heeft. Hoewel hij een interessante lezing gaf en ik zijn droge gevoel voor humor wel kon waardering voelde zijn bezoek aan Nederland groots aan, en daardoor wat afstandelijk.
Ik heb me afgevraagd hoe het zou komen. Had ik te hoge verwachtingen? Was het de Tibetaans Boeddhistische school waar hij toe behoort, die erg theoretisch is, waar ik geen connectie mee voel? Of juist de tienduizenden mensen die om me heen zaten? Had het feit dat ik ergens achteraan op de hoogste tribune in een hoekje weggemoffeld zat er iets mee te maken?

Hoe dan ook was het bezoek aan de meest bekende lama van de wereld een hele ervaring.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de lezing? Kijk het dan hier!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s