BYN: Utrecht: Thuisbasis

Flickt @stevensnodgrass

Flickt @stevensnodgrass

Je weet pas wat je mist als je het niet meer hebt. Een uitspraak die meer dan welke uitspraak geldt voor de jongerenavonden in Utrecht. Vanaf onze eerste bijeenkomst zaten we maandelijks op het Shambhala-centrum op een centraal punt in de stad. Tot de meditatiegroep weg ging van de Gruttersdijk en er voor ons op de nieuwe lokatie geen ruimte meer was. De zoektocht naar een nieuwe thuisbasis moest beginnen.

 

Op de verkeerde plek op de verkeerde tijd

In films zie je altijd mensen die in de problemen komen omdat ze per ongeluk op de verkeerde plek waren. Opgepakt door de politie, geschept door een vrachtwagen, voor aan de balie bij een bankoverval. Dikke pech, zo zou ik het willen noemen. Dat maakt dus wel duidelijk dat timing en plek vrij essentieel zijn voor het slagen of falen van wat je aan het doen bent. Zo waren we al weken op zoek naar een nieuwe plek maar geen enkele plek leek de x-factor te hebben. De ene ruimte was in Overvecht en was stiekem best wel duur, de ander zat midden in het centrum maar was alleen op zondagavonden beschikbaar. En iedereen die wel eens een groep studenten bij elkaar heeft willen brengen om samen te mediteren weet dat zondag vooral geschikt is voor treinreizen terug van je ouders of op de bank liggen na een feestje.

Bij jou thuis?

Toen bedachten we ons dat we het misschien wel bij iemand thuis zouden kunnen doen. Bij Wake up! doen ze het ook wekelijks, dus waarom wij niet? Mijn kamer is tien vierkante meter groot en ik heb we eens geprobeerd om meer dan tien mensen tegelijk in mijn kamer te proppen. Het was geen succes. Ook de anderen schenen zich niet geroepen te voelen om hun huis open te stellen. Niet iedereen schijnt meditatiekussens op voorraad te hebben dus al snel bleek het dat dat geen optie was. Daarnaast wilden we niet gezellig thee leuten, en koekjes eten maar wilde we graag een ruimte hebben die op elke mogelijke wijze rust uitstraalt. Het gemiddelde studentenhuis leent zich niet bepaald als oase van rust. Op zoek naar gratis ruimtes kwamen we een cafe tegen die gratis een ruimte openstelde. Lekker onder het genot van een biertje genieten van boeddhistische lezingen, klink leuk, maar misschien niet helemaal de bedoeling.

Home sweet home

Na verschillende telefoontjes, afspraken en overwegingen was ik bijna klaar om de handdoek in de ring te gooien. Alle mogelijke opties waren het raam uit en ik was bang dat als we nog langer zouden wachten met het vinden van een plek om bijeen te komen het gedaan zou zijn met Youth Night Utrecht. Precies op dat moment kreeg mijn telefoon een pingeltje en begon er een lichtje te flikkeren. De eigenares van de ruimte waar we tot nu toe elke maand hadden gezeten stelde haar ruimte weer beschikbaar. Dus met een zucht van opluchting drukte ik mijn mailscherm van mijn telefoon weer weg. Vanaf volgende maand komen we weer bijeen op de Gruttersdijk. Samen, home sweet home.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s