Shoshin: De geest van de beginner In het begin

Iets meer dan een jaar geleden besloten Stijn en een paar andere jonge Zen-beoefenaars dat het tijd was om een jongerengroep te starten. In de Dojo in Amsterdam moesten jongeren uit de stad en omgeving bij elkaar komen om samen te mediteren en de kans krijgen kennis te maken met een andere stroming dan het Tibetaans boeddhisme: Zen!

 

‘Zen is een boeddhistische stroming en is denk ik meer een soort doe-het-zelf boeddhisme is. Je bent erg op jezelf aangewezen, omdat er geen structuur is van begeleiding binnen de beoefening. Er zijn wel leraren, maar ze vertellen je niet echt hoe je problemen moet oplossen binnen je meditatie, of hoe je het misschien beter kan doen. Dat kan soms wel eens lastig zijn, omdat je soms wel eens obstakels tegen kan komen tijdens het zitten. Op dit moment ben ik een twintiger, wat wel erg jong is in vergelijking met de meeste mensen die bij het “European Zen Centre Amsterdam” beoefenen. Dit was soms nogal frustrerend, omdat ik graag de ervaringen die ik had bij de meditatie wilde delen met anderen van mijn leeftijd.

Beginners Mind

Daarom zijn we gaan brainstormen over hoe onze groep er uit zou moeten zien. Omdat het jong-zijn goed aansloot bij het boek van Shunryu Suzuki “Zen mind: Beginners Mind”, noemde we onze groep Shoshin wat het japanse woord is voor “de geest van de beginner”. Suzuki schrijft in zijn boek: “Zelfs als je veel literatuur over Zen leest, moet je iedere zin met een frisse open geest bekijken. Je moet niet zeggen “Ik weet wat Zen is” of “Ik heb verlichting bereikt”. Dit is het ware geheim: Om altijd een beginner te zijn.”Dit is precies het punt waar de meeste beginnende zen-beoefenaars op zitten. Dus eigenlijk zegt hij dat beginners een voorsprong hebben in vergelijking met de gevorderde beoefenaar, omdat hun geest zo vol zit met concepten over wat Zen eigenlijk is.

 

Alles mogelijk

De groep moest mensen van onze leeftijd helpen te ontdekken wat Zen voor ze kan betekenen. We wilde een gedeelte hebben wat leek op de normale zitting in de ochtenden en avonden, maar dan versimpeld. Dit betekende dat er geen rituelen of gezang bij kwam kijken en de meditatie was veel korter. Op deze manier werd het meer toegankelijk voor de beginnende beoefenaar. Een meditatie van 1,5 uur voor de eerste keer ervaren lijkt op het rennen van een marathon zonder dat je getraind het: Gezond, maar te een beetje veel van het goede. We hebben de duur daarom verkort naar een half uur zitten en verschillende activiteiten die er na kwamen om het leuker interessanter te maken. De eerste paar keren hebben we bijvoorbeeld film gekeken, yoga gedaan en naar sprekers geluisterd over hun beoefening. Eigenlijk was alles mogelijk, zolang het maar iets te maken had met meditatie, spirituele ontwikkeling of lichamelijke gezondheid!

 Naar Shoshin?

Meestal op de eerste maandag of dinsdagavond van de maand.
European Zen Center in Amsterdam, Valckeniersstraat 35, 1018 XD Amsterdam. (dichtbij metrostation weesperplein)
meer informatie: +31 20 6258884 of  shoshinamsterdam@gmail.com

Advertisements

One thought on “Shoshin: De geest van de beginner In het begin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s