Huiskamermeditatie: Groningen

Foto: Kirsten Eikmans

Foto: Kirsten Eikmans

Al vier jaar is Kirsten boeddhist. Ze is geboren en getogen in de provincie Groningen, waar ze ook heeft gestudeerd. Toen ze in aanraking kwam met het boeddhisme realiseerde ze dat de groep waar ze de grootste connectie mee heeft in haar omgeving niet te vinden is en daar wilde ze graag verandering in brengen. Daarom besloot ze dat het tijd was om in actie te komen en zelf het heft in handen te nemen.

 


‘Toen ik ongeveer 4 jaar geleden in contact kwam met het boeddhisme miste ik een Shambhala sangha in Groningen, ik ging naar jongerenavonden van een andere sangha en mediteerde thuis zelf maar het gemis bleef. Ooit was er wel een centrum, op de Grote Markt midden in de stad maar helaas bleek de Groningse nuchterheid geen goede match met de wijsheidstradities uit het oosten en verdween het centrum.

Enthousiastelingen uit de omgeving

Ik merkte dat meer mensen behoefte hadden aan een Shambhala groep, want elke keer op en neer reizen naar Amsterdam, Rotterdam of Leiden is ook geen pretje. Ik hoorde steeds vaker verhalen over ervaren Shambhalianen die in Groningen woonden en ik dacht: ze zijn er dus toch! Met twee vriendinnen ging ik om de tafel zitten want we hadden allemaal het gevoel dat meer Groningers de behoefte aan een Shambhala groep met ons deelden en besloten contact met hen te zoeken. Ons grote wens: de Groningse meditatiegroep nieuw leven in blazen.
In de grote database van de groep, waar alle gegevens van de leden in staan, gingen we speuren naar e-mailadressen en gegevens van mensen uit de omgeving om te kijken of ze mogelijk geïnteresseerd zouden zijn.
We schreven een mail waarin we ons idee pitchten en voor we het wisten hadden we een hele boel reacties van enthousiastelingen uit de omgeving. Er bleken meer mensen een initiatief te zijn gestart om verbinding te zoeken tussen de verschillende mensen die mediteren in Groningen.

Samen zijn we een groep gaan vormen. We ontmoeten elkaar in onze huizen, waar we studieavonden organiseren en bijvoorbeeld Shambhaladag (Tibetaans nieuwjaar) met elkaar vierden. Elke eerste dinsdag van de maand is er een open huiskamer meditatie avond.
Zo is er nieuw leven in de Groningse Shambhala Sangha geblazen en we merken dat er weer behoefte is aan de mogelijkheid om in contact te komen met Shambhala bij de Groningers. Het is fijn om deze kleine Sangha dicht bij huis te hebben.

De eerste huiskamer meditatie avond

De eerste avond was best spannend. We vroegen ons af hoeveel mensen zouden komen en wat ze van het meditatie idee zouden vinden. Gelukkig waren we met zijn drieën, dus ook zonder anderen konden we een fijne meditatieavond hebben.  Onwennig en een beetje zenuwachtig zaten we op de bank met thee en koekjes te af te wachten tot de deurbel ging.  Die ging gelukkig al vrij snel! Ik was blij dat we met zijn negenen op de eerste meditatieavond in mijn woonkamer zaten. Veel nieuwe gezichten, waarvan veel jongeren. Samen hebben we gemediteerd, terwijl onze poes Rajah tussen ons door speelde met haar balletjes en ons als speelgoed. Na de meditatie hebben we gezellig nagepraat onder het genot van een kop thee en een koekje. Een fijne avond!

Woon je in Groningen en wil je kennis maken? Voel je welkom!
groningen@shambhala.nl
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s