Video: Meditatie

7676636834_f0bbcbea62_nEens per maand komen we bij een om samen te mediteren en zo nu en dan lukt het de meesten van ons om ook zelf de discipline op te brengen om thuis een poging te wagen. Mediteren, we praten er veel over, maar wat is meditatie eigenlijk? En hoe doe je het? Chogyam Trungpa gaf in 1974 een uitleg en daarbij de basis instructie die ook tegenwoordig nog in de Shambhala training voorkomt.

In het eerste gedeelte van de video geeft Trungpa Rinpoche uitleg over wat meditatie is. Meditatie is heel erg simpel en zonder poespas en toch vinden we het vaak moeilijk. We andere meditaties geleerd of denken het zelf allemaal wel beter te weten. Eigenlijk moeten we er dan altijd naar streven om dat los te laten en de basis instructie te volgen ongeacht wat we ooit eerder hebben geleerd. Ben je geen boeddhist en spreek je niet vloeiend Tibetaans? No sweat! Deze instructie is voor iedereen te volgen!

De meditatie bestaat uit meerdere delen: shamatha. Shamatha zou je kunnen vertalen met mindfulness of aandacht/focus. Dat is het deel van de meditatie waarin we onze aandacht op iets richten. Hoewel je de aandacht op bijna alles kunt richten (lopen, afwassen, veters strikken, eten en noem maar op) is het bij de basis meditatie de bedoeling dat je die op de ademhaling legt. Vipassana is je gewaarzijn; het opmerken van je gedachten, je lichaam, je omgeving en al het anderen wat er gebeurd terwijl je mediteerd.

Hij spreek een boel theorie maar uiteindelijk komt het op hetvolgende neer: Just sit down, and relax!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s