Vraag met raak! – onrecht

vmrEen heleboel vragen kunnen in je opkomen als je begint met mediteren of bij het lezen van boeken over het boeddhisme. Sommige vragen zijn makkelijker te beantwoorden dan de ander. Soms moet je simpelweg iets ervaren, een andere keer verschaft het lezen van een boek al een hoop duidelijkheid. Om te helpen bij het beantwoorden van vragen heb ik een aantal leraren gevraagd me te helpen. Deze week zal de eerste vraag beantwoord worden door Shambhala leraar Meino Zeilemaker.

Hoe moeten we omgaan met onrecht? Mensen doen soms slechte dingen. De term fundamentele goedheid geeft mij het idee dat ik alles maar moet accepteren omdat die mensen er niks aan kunnen doen.

Als we het onrecht niet zouden tegengaan en bestrijden, zouden we niet opkomen voor onze eigen wezenlijke goedheid en die van anderen, ook van degenen die het onrecht begaan. Goedheid moet gepropageerd en verdedigd worden.

Het verschil met een wereldbeeld waarin Goed en Kwaad elkaar bestrijden, is dat wezenlijke goedheid het fundament van iedereen is, ook al lijkt het bijna volledig in iemand verdwenen te zijn. “Slechte dingen doen” wordt vaak veroorzaakt doordat jijzelf slecht behandeld bent, maar de uiteindelijke keuze om voor goed of kwaad te kiezen, ligt uiteindelijk bij jou. Je kunt van niemand zeggen “dat hij er niks aan kon doen.”

Bodhidharma, de eerste zen-patriarch, liet de monniken in het Shaolin-klooster zich oefenen in zelfverdediging om hen fysiek sterker te maken zodat ze met meer gemak zitmeditatie konden beoefenen, om hen een fysieke discipline te geven die ook een psychische uitwerking had, en om ervoor te zorgen dat ze op hun trektochten zich konden verdedigen tegen aanvallen van rovers, die vaak voorkwamen. Kracht, zowel fysiek als mentaal, is een essentieel onderdeel van wezenlijke goedheid.  

Wie?

trein.4Meino Zeilemaker kwam in 1977 in aanraking met shambhala en in ’79 studeerde hij aan Naropa Instituut in Boulder, waar hij Chögyam Trungpa voor het eerst ontmoette. Daarnaast studeerde hij aan de Filmacademie in Amsterdam en werkte hij als filmmaker en fotograaf. Ook gaf hij les in esthetiek aan de Universiteit v. Humanistiek in Utrecht. Tegenwoordig geeft hij les als Shambhala- en Maitri-leraar en werkt als tekstschrijver en vertaler.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s