BYN Utrecht – l’amour

bron: quinnanya @ fickr

Valentijnsdag ligt op de loer en dat kan maar een ding betekenen: love is in the air! Het perfecte moment om eens stil te staan bij liefde en relaties. We keken een lezing van Dzongsar Khyentse Rinpoche over het onderwerp en lieten onze eigen hersenspinsels erop los. Met opmerkingen als: “relaties komen alleen voort uit onzekerheid,” en “het is veel logischer om een scheidingsceremonie te hebben” wist hij de toon goed te zetten. Het was aan ons om uit te zoeken of we het daar wel mee eens waren.

Rinpoche was er vrij duidelijk over dat ons enige motief om een relatie aan te gaan is onzekerheid. Wat al snel klinkt alsof we, gedreven door pure wanhoop, in de armen van onze geliefden duiken in de hoop dat dan alles beter zal worden. Er valt niet te ontkennen dat dit inderdaad soms het geval is, maar toch niet altijd? In de groep kwam iemand met de suggestie dat ze het punt dat Rinpoche probeerde te maken wel een beetje snapte. Iedereen heeft zo zijn onzekerheden. De een kan niet leven met de grootte van zijn/haar kont of aan de manier waarop zijn haar nooit goed wil zitten en de ander irriteert zich mateloos aan het feit dat hij te pas en te onpas ‘zeg maar’ door elke zin heen weeft. Je crush valt het niet eens op of vind het zelfs schattig of leuk. Zo kan het persoon waar je als een blok voor bent gevallen je helpen om dingen van jezelf te accepteren die je eigenlijk niet zo leuk vind en neemt hij of zij dus je onzekerheden weg.

liefde vs. boeddhistische pad?

Tot diep in de nacht wakker blijven, lekker lang samen in bed blijven liggen en een hyper focus op je nieuwe geliefde. Als een tortelduifje fladder je door het leven tot je plots ontdekt dat je al een eeuwigheid niet gemediteerd hebt, dat je de moeite niet hebt genomen om te studeren of dat je liever een avondje van elkaar geniet dan naar je cursus gaat. Waarschijnlijk niet compleet onbekend terrein voor de gemiddelde jonge boeddhist. Niet zo gek dat ook bij ons de vraag opkwam of liefde en het boeddhistische pad wel samen gaan. We konden niet ontkennen dat liefde en relaties soms een obstakel vormen. Tegelijkertijd zijn goede en slechte tijden, motivatie en gebrek daaraan allemaal onderdeel van ons leven. Er is geen onderscheid tussen wel of niet omdat alles een manifestatie is van fundamentele goedheid. verliefdheid en een gebroken hart, ‘braaf’ mediteren of lekker lang knuffelen allemaal kunnen ze resulteren in een beetje meer inzicht.

Eigenlijk weet ik het niet

Voor het filmpje begon hadden we allemaal wel een idee over relaties en hoe we er mee om zouden moeten gaan. We hadden onze mening al klaar en opeens kwam Rinpoche over ons heen gebulldozerd. We dachten het allemaal wel te weten, maar uiteindelijk stonden we met lege handen. Dus misschien mag alles wat we leren ook gewoon een vraag blijven waarop we het antwoord gewoonweg niet weten.

Bodhi Cheetah schreef eerder over deze lezing: lees het HIER
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s