BYN: Leiden – An uncommon king

 

bron: shambhalatimes.org

bron: shambhalatimes.org

Op de laatste avond van 2013 laten we ons meevoeren in het leven van de huidige koning van  Shambhala en het ontstaan van de spirituele traditie in de jaren ’60. Een inspirerende documentaire die tegelijkertijd overweldigend voelt door de vele boeddhistische rituelen die we als buitenstaanders niet kunnen plaatsen.

 


In de documentaire wordt Sakyong Mipham Ripoche, het huidige hoofd van de Shambhala traditie, omschreven als een inspirerende koning zonder fysiek koninkrijk. Hij houdt er een actief en bewust leven op na dat velen van ons niet voor mogelijk houden. Het grootste deel van de tijd reist hij de wereld over om les te geven zodat de wijsheden van Shambhala door gegeven kunnen worden. Daarnaast schrijft hij in de resterende tijd talloze boeken over hoe meditatie ons kan helpen in het dagelijks leven èn haalt hij geld binnen voor goede doelen in Tibet door het lopen van marathons. Zijn manier van spreken, schrijven en lesgeven, waar het creëren van een gezond en gelukkig leven in een ‘verlichte samenleving’ centraal staat, inspireert talloze mensen over de hele wereld. Volgens velen was zijn vader een revolutionair voor zijn tijd, maar ook de huidige Saykong heeft iets unieks. De opnamen van retraites laten zien dat zijn nederige houding en warme uitstraling mensen een gevoelig van thuiskomen geven. Niet te vergeten zijn humor waar mensen zich direct mee weten te identificeren en een zaal doet losbarsten van het lachen.

Zoals zijn vader voorspelde

Chögyam Trungpa Rinpoche, de grondlegger van Shambhala, zocht in de jaren ’60 in het Westen naar manieren om de Tibetaanse wijsheden door te geven via een leerweg die voor iedereen toegankelijk was. Echter heeft de huidige Sakyong zoals zijn vader eerder voorspelde, te maken met een confronterende tijd waarin het individu op de eerste plaats komt. Via ‘Het pad van de krijger’ dat centraal staat in de Shambhala traditie wordt ingegaan op onze ‘menselijkheid’. Hier vormt meditatie de basis om een bewust, gezond en gelukkig leven te creëren voor onszelf en anderen. Door regelmatig te mediteren leren we opnieuw in te contact komen met ons gevoel en de fundamentele goedheid die in ieder van ons schuilt, oftewel ‘Basic goodness’.

Een beetje onthutst

Na afloop vragen een aantal jongeren zich af waar deze rituelen goed voor zijn en op welke wijze deze schijnbare populaire traditie verschilt van anderen. We kijken elkaar een beetje onthutst aan wanneer we de huidige leider van Shambhala een videoclip zien opnemen waarin hij sprekend zingt over de kracht van meditatie. Deze man van rond de vijftig lijkt minstens tien jaar jonger door het aanhouden van een gezonde levensstijl, maar gaat zeker mee met de moderne tijd waarin wij leven. De documentaire is dan ook een inspirerend middel om meer te weten te komen over de Shambhala traditie en om te leren hoe meditatie ons kan helpen in het aangaan van de vele uitdagingen die het leven met zich meebrengt.

Door: Sylke Muller

 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s