Sinterklaasavond – BYN Utrecht

lachende boedha sinterklaas

Gerard Stolk @Flick

Regen en natte sneeuw storten zich met volle overtuiging ter aarde. Het is sinterklaas en op dit goede avondje staat in Utrecht weer een youth night gepland. De kaarsjes staan aan, op tafel liggen brokken speculaas en chocolade pepernoten.  Geheel in de geest van sinterklaas onderzoeken we vrijgevigheid.

Terwijl we zitten raast de storm buiten vrolijk door. De groep is klein omdat de meesten het niet aandurfden om naar buiten te gaan. Gelukkig gaf dat ruimte voor een intiem gesprek. In ons onderzoek wat vrijgevigheid eigenlijk inhoud kwamen er verschillende dingen boven tafel. We hadden een tekst van Gina Sharp als leidraad maar ook zelf kwamen we tot verschillende conclusies. Zo zouden we kunnen zeggen dat vrijgevigheid betekent dat je geeft zonder er iets voor terug te verwachten. Ook gaat het niet alleen om het geven van dingen maar ook het geven van jezelf, om uit je comfort zone te stappen zodat je open bent voor een ander. Alle egotrips schuif je even aan de kant om er compleet voor een ander te zijn. Op de vraag wat we dan geven blijkt ‘ons hart’ wel een goed antwoord te zijn.

Maar waarom geven we dan niet?

Ook deze vraag blijkt niet zo makkelijk te beantwoorden. Er zijn zoveel redenen waarom we niet geven. Omdat we bang zijn of omdat we niet zo goed weten hoe we moeten helpen. Soms hebben we het gevoel dat het geen verschil zal maken. Dat zijn de meest voor de hand liggende redenen maar stiekem zit er nog wat onder. Een reden die soms een beetje gênant is om toe te geven: we willen helemaal niet geven. Soms wil je gewoon iets lekker voor jezelf houden ook al weet je best dat een ander er veel meer baad bij heeft dan jij. Zeker als het gaat om dingen waar je gehecht aan bent.

Een beetje pijn

Sinterklaas cadeautjes geven is vaak niet zo moeilijk. Iemand geeft je een verlanglijstje en jij hebt een x aantal euro’s te besteden. De enige plek waar dat voelt is in je portemonnee. Echt geven is wat lastiger. Echt vrijgevig zijn doet soms een beetje pijn. Het is de rand van je comfortzone die iets verder uitgerekt word dan je lief is.
Bij die gedachte kwam een iets wat onsmakelijke vergelijking bij me naar boven maar ik gebruik hem toch: Ik moest denken aan het maagdenvlies (dat stiekem helemaal geen vlies is). In het begin heeft het wat rekking nodig en dat is een beetje ongemakkelijk en in sommige gevallen zelfs pijnlijk. Na een tijdje oefenen ben je gewend en is het eigenlijk allemaal heel erg fijn. Maar pas op de dag dat je geboorte hebt gegeven zijn al je barrières verdwenen.

Meer zien?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s