Vraag maar raak! – gehecht zijn

vmrAls ik mediteer, heb ik dan geen gedachten meer? Wanneer ben ik verlicht? Mag ik vlees eten als ik een boeddhist ben? Zomaar een selectie vragen die in je op kunnen komen als je begint met mediteren of lezen over het boeddhisme. Sommige vragen zijn makkelijker te beantwoorden dan de ander. Soms moet je simpelweg iets ervaren, een andere keer verschaft het lezen van een boek al een hoop duidelijkheid. Om te helpen bij het beantwoorden van vragen heb ik een aantal leraren gevraagd me te helpen. Deze week zal de eerste vraag beantwoord worden door Shambhala leraar Cor Laven.

Betekent niet gehecht zijn dat ik al mijn spullen de deur uit moet doen en sober moet gaan leven en geen vaste relaties aan moet gaan.

 Je zou het kunnen doen maar dit is niet het gene waar het om gaat. Gehecht zijn is breder als gehecht zijn aan je spullen of aan mensen. We kunnen overal aan gehecht zijn; aan voorwerpen, aan mensen, aan een bepaalde levensstijl, aan denkbeelden etc. Gehechtheid aan wat dan ook staat feitelijk op gespannen voet met een belangrijke boeddhistisch (en niet alleen boeddhistisch) inzicht dat de werkelijkheid voortdurend verandert, vloeibaar is als het ware. Dus of we nu ergens aan gehecht zijn of niet, we kunnen feitelijk niets vasthouden. De poging om dit wel te doen creëert, in boeddhistische termen, lijden; maar meer algemeen geformuleerd: ongemak, starheid, angst en dit belemmert ons feitelijk om te ontspannen, ons te openen en echt aanwezig te zijn in ons leven, zonder terughoudendheid. Niet gehecht zijn betekent niet dat we geen waardering voor iets kunnen hebben of ergens van kunnen genieten of van mensen kunnen houden; integendeel zelfs zou je kunnen zeggen. Een manier om met de emotie van gehechtheid om te gaan is op het moment dat deze zich aandient, deze te onderkennen, er niet in mee te gaan maar je aandacht te richten op, je te openen voor, waar je op dat moment bent. Dit kun je doen in de context van meditatie-beoefening maar ook in je dagelijks leven.

Wie is Cor?

2013-10-25 10.12.37Cor Laven is sinds 1985 betrokken bij Shambhala. Deze organisatie is opgericht door Chogyam Trungpa en wordt sinds zijn overlijden in 1987 geleid door zijn zoon, sakyong Miphan Rinpoche; de huidige leraar. Hij is verbonden aan het Shambhala Centrum in Rotterdam waar hij onder andere de rol van van shastri en van meditatie-instructeur vervuld. Een shastri zou je kunnen zien als een soort van senior-leraar. Sinds een aantal jaren is hij gepensioneerd. Hij getrouwd en heeft twee kinderen en vier kleinkinderen. Naast  studeren/beoefenen leest hij graag fictie, kijkt hij films en doet hij aan hardlopen. Zijn favoriete route is rondje Kralingse Bos.

Zelf ook een vraag? Laat een comment achter of reageer op facebook!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s