Leer: Liefdevolle vriendelijkeheid

911371_519126348122529_1241777939_nSoms vind ik het zo verschrikkelijk moeilijk om lief voor mezelf te zijn. Dat ik een soort utopisch beeld heb van hoe ik zou moeten zijn om ok te zijn en  daardoor kan ik verschrikkelijk hard voor en tegen mezelf zijn. Ik merk dat die hardheid het moeilijker maakt voor mezelf om met mijn gevoelens om te gaan en dat ik me tegelijkertijd compleet afsluit van de buitenwereld. De vraag ‘Hoe gaat het?’ wordt beantwoord met een simpele ‘goed’. Ik word kortaf en afstandelijk en vind het moeilijk om echt contact te maken met de mensen om me heen. Is er een manier dat ik bij mijn eigen hart en gevoel kan blijven en open kan blijven naar anderen?

Binnen het boeddhisme is er een oefening genaamd: liefdevolle vriendelijkheid, metta of maitri. De beoefening is bedoeld om jezelf en anderen geluk toe te wensen. Pema Chodron geeft een uitleg wat maitri precies is:

Voor de beoefening zelf is er een filmpje van Susan Piver, zij wil doormiddels van the open heart project mensen die mediteren helpen om het meer deel te laten uitmaken van het dagelijkse leven. Ze leidt in 15 minuten een meditatie voor het ontwikkelen van liedevolle, vriendelijke aandacht voor jezelf en voor anderen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s