Zandmandala maken bij Culture of Tibet

IMG_3372Alles is vergankelijk. Hoe hard je er ook tegen vecht, hoe hard je ook je best doet om iets moois te maken. Alles verdwijnt uiteindelijk. Een mooi voorbeeld hiervan is een zandmandala. Tijdens Culture of Tibet in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht werd er door ‘Tibet House Holland‘ een kleurrijke moderne versie van de mandala gemaakt.

Tashi Norbu is één van de oprichters van Tibet House Holland. Hij heeft Tibetaanse kunst gestudeerd in een van de kloosters van de Dalai Lama in India en heeft daarna nog een studie gevolgd aan de School voor beeldende kunst in Gent. Op deze manier weer hij traditionele Tibetaans boeddhistische kunt in een modern jasje te steken.

tashi

Tashi Norbu

De Zandmandala bevat veel elementen van de traditionele mandala maar heeft net zoals veel van Tashi’s kunstwerken moderne elementen. Urenlang zwoegt een groep jonge mannen om een prachtige kleurrijke mandala te maken. Traditioneel zijn er verschillende godheden verbeeld in een mandala verteld Tashi maar bij deze versie zijn die godheden vervangen door kleuren. ‘Rood staat voor leven, daarom heeft het de kleur van bloed. Geel staat voor aarde. Groen staat voor en meditatie en magenta staat voor wind of lucht. Het is dus heel erg symbolisch.’

mandala1

Aan het eind van de middag is het tijd voor de vernietiging. Tashi verteld dat het vernietigen van de mandala symbool staat voor non-attachment. ‘Nu is het verschrikkelijk mooi maar als we het straks kapot maken is er niets meer over. Dan is het helemaal niet meer mooi. Dat is de realiteit. Dat is hoe het leven is. Het is heel erg moeilijk om die realiteit te aanvaarden. Op die manier is het vernietigen van een mandala ook een soort beoefening. Alles los laten. Ik denk dat dat wel een goede boodschap is voor veel Nederlands. Iets waar ze van kunnen leren. ‘Tijdens het vernietigingsritueel worden er strepen door de mandala gezet en er worden vegers bij gepakt. De zandkorrels worden bij elkaar geveegd en in gebedsvlaggetjes gestopt als klein souvenir voor de bezoekers van het evenement.

mandala2

mandala3

mandala4

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s