Op pad: Everybodhi Festival II

Corine en Marije

Corine en Marije

Op 30 december 2012 begon het 6e Everybodhi festival in Schloss Heinsheim in Bad Rappenau in Zuid-Duitsland. Bij het festival komen tientallen jongeren bijeen om samen te mediteren, yoga te beoefenen, naar lezingen te luisteren, workshops te doen en te socializen. Marije en Corine waren dit jaar aanwezig en werken allebei part-time in de keuken van het hotel. Dit is deel twee van de ervaringen van Corine en Marije

Gehoord worden

De ochtendmeditaties werden slecht bezocht maar de lezingen en workshops werden gretig gevolgd. Corine kreeg de kans om bij de workshop “non-violent communication“van Bart Landstra aanwezig zijn. Bij de cursus leer je op een manier communiceren die duidelijk verwoord wat je voelt en wat je wilt zonder een ander aan te vallen. “Ik ben er heel dankbaar voor. Het was zo op z’n plaats op dit festival, en wat is het een geweldige skill om te bezitten als het eenmaal goed in je systeem zit! Als concluderende aantekening schreef ik: ‘Everyone has the need to have his/her needs to be heard. As well that everybody has the need to explore and be more aware of his/her own needs. Not all needs need to be met, but all need to be heard.’”

 Het is allemaal oke!

Marije kreeg de kans om naast haar werk naar een aantal lezingen te gaan. Ze verteld dat ze het gevoel had dat de lezingen goed aansloten bij haar ervaring in de keuken en met haar manier om met alle hoop en angst die ze tijdens het werk tegenkwam om te gaan: “Het is hetzelfde als wat we in meditatie doen; of ik nu een goede dag of een slechte dag hebt, het is allemaal oké. Deze ‘basic okayness’ voel ik alleen in mijn dagelijks leven lang niet altijd. Richard Reoch, president van Shambhala-Boeddhise zei tijdens zijn lezing: ‘It is more important to be kind than to be right. The highest realization is to be free from anxiety about imperfection’. Hiermee doelde hij op onze de manier hoe we ons leven benaderen. Ons dagelijks leven wordt gekenmerkt door hebzucht en agressie en het proberen altijd ‘goed’ te doen. De videolezing die Adam Lobel, leraar bij Shamala gaf sloot hier goed bij aan. ‘We gaan ervan uit dat er een fundamenteel probleem is dat we moeten fixen, dat we ons zelf moeten fixen. Op de achtergrond is er in ons continu een worsteling gaande van het verwerpen van de negatieve emoties en gedachten en het vastklampen aan de goede. In tegenstelling daarop kunnen we de worsteling loslaten en ons zelf toestaan te zijn zoals we zijn.’ Hoewel Marije aangeeft dat ze deze lezingen inspirerend vond is er nog steeds iets wat ze zich afvraagt: “Kan het echt zo simpel zijn?”

foto: Oonagh English

foto: Oonagh English

Het is een festival

Toch waren er mensen teleurgesteld omdat er weinig momenten waren om te mediteren.’s ochtends was er een groepssessie en voor de enthousiastelingen was er op de eerste verdieping van het hotel een meditatiekamer ingericht. Het doel van het programma was niet om zo veel mogelijk te mediteren, maar om workshops te volgen, lezingen te beluisteren en vooral samenzijn met jongeren met dezelfde interesses. Thomas Koot, coördinator van het programma sloeg de spijker op zijn kop toen hij op de laatste dag opmerkte “Het is een festival, geen retreat”.

Advertisements

2 thoughts on “Op pad: Everybodhi Festival II

  1. Pingback: Op pad: Everybodhi festival I « Bodhi Cheetah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s