Op pad: Wake-Up Bijeenkomst Utrecht

wakeup3“Huiskamersfeer” dat is het gevoel die de Wake-Up bijeenkomst in Utrecht als eerst oproept. De groep bestaat normaal gesproken uit 7 of 8 jongeren tussen 18 en 34 jaar. “Toen ik hier aankwam voelde het als thuis komen” verteld Mara”.

We zitten in een studentenkamer met een eettafel, hoge boekenkasten, bankstellen en groene plantjes in het raam. Het ruikt naar wierrook en het is aangenaam warm in de ruimte. In het midden van de kamer ligt een rood/geel/oranje kleed met daarop een vaas met gele en rode bloemen. Om het kleed heen liggen meditatiekussen in verschillende vormen, maten en kleuren. Het voelt als een soort huiskamer meditatie picknick.

wakeup2

Wake-up is een internationale organisatie die valt onder de sangha van Thich Nath Han. De activiteiten hebben een vaste volgorde en een vaste vorm maar er is niemand die de echt de leiding heeft.  “In het begin was ik bang dat ik iemand moest gaan aanbidden, maar dat is gelukkig niet zo. Deze avonden worden door ons allen gedragen en iedereen wordt even gewaardeerd.” verteld Mara. Leraren spelen bij wake-up een hele kleine rol verteld Margriet:” Je kunt rustig jaren bij wake-up zijn zonder een leraren te ontmoeten”.

Aankomen

De avond begint met een aspiratie. De gong wordt geluid en we worden door een zachte rustige stem uitgenodigd om aan te komen, rustig adem te halen en hier en nu te zijn. Eenmaal aangekomen in het nu lijkt het een goed moment om even in te checken met hoe we ons voelen. Tijd voor een rondje “weerbericht”. Dit kan in de vorm van het weer, maar het mag ook heel letterlijk. Heel kort door de bocht zou je kunnen zeggen “Ik kan wel janken” of “Het regent heel erg hard”. Hoewel het buiten al echt winter is lijkt de stemming in de kamer nog te bungelen tussen herfst en winter. De volgende 20 minuten leidt Margriet ons in een meditatie. Ze kan haar wake-up handleiding als spiekbriefje gebruiken. Om de paar minuten zegt ze wat en slaat vervolgens op de gong. Het boekje is gemaakt door stichting “Leven in Aandacht” en bevat meditaties, mindfulness oefeningen en liedjes.

wakeup1

Rekken en strekken

Van te lang zitten wordt niemand gelukkig en daarom is het tijd voor wat beweging. Normaal gesproken zou de groep naar buiten gaan voor een mindful-wandeling maar er is collectief besloten dat het buiten te koud, te nat en te sneeuwachtig is. Als alternatief gaan we mindful movements doen. 10 bewegingen die elke keer 3 keer uitgevoerd worden, elke beweging op een in- of uitademing. “Dit is dus geen excuus is om niet aandachtig te zijn, maar dat het juist de bedoeling is dat we ons bewust zijn van ons lichaam en ademhaling.” zegt Mara.  Vervolgens gaan we 20 minuten in stilte zitten. De tijd lijkt om te vliegen en voor ik het doorheb wordt er alweer op de gong geslagen.

Vanuit je hart

Er wordt nieuwe thee gezet en we sluiten de avond af met een rondje Dharma delen. “Dit is een beoefening in aandachtig luisteren en aandachtig spreken, vanuit je hart.” Legt Judith uit. Alles wat gezegd wordt binnen de groep, blijft in de groep. De belofte die vaak voor Las Vegas gebruikt wordt, maar daar zelden waar gemaakt wordt. Zodra iemand iets wil zeggen houdt hij/zij zijn handen in Anjali, zodra de anderen dit handgebaar over hebben genomen wordt er naar elkaar gebogen en begint dat persoon te spreken. Zodra alles gezegd is wordt hetzelfde handgebaar weer aangenomen en sluiten ze af met een buiging.  De deelnemers zijn het unaniem eens dat vooral dit deel veel voor ze doet. “Inzichten ontstaan door dingen van anderen te horen, als ik iets van anderen hoor gaat er soms bij mij ook wat dagen” verteld Hester.

Advertisements

One thought on “Op pad: Wake-Up Bijeenkomst Utrecht

  1. Grappig is het dat mensen voor piano spelen, voetbal, wiskunde en van alles en nog wat op leraren vertrouwen maar als het op spiritualiteit aan komt, men denkt dat een theekransje genoeg is… 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s